HUR VI BÖRJADE

Text: Margit Ivsjö Lipa

Helena Döse/Sten Sjöstedt

Rune Olson

Donald Borg

STGO:s historia - från STVF till STGO

Vid en julfest i januari 1993, arrangerad av solister och kör vid Stora Teatern i Göteborg, ”hov tenorsångaren Sten Sjöstedt upp sin röst för att utan pianoackompanjemang föreslå bildandet av en pensionärsförening” skrev Donald Borg i en Resumé 1996. Av de vid tillställningen närvarande föreslogs Rune Olson, Ola Hedendahl och Donald Borg, att förverkliga herr Sjöstedts förslag.


Den 1 april 1993 bildades en interimsstyrelse i vilken förutom de ovan nämnda även Gösta Ardehed, Robert Lindahl, KG Nordfors och Torsten Waltman kom att ingå. Man samlades i Stora Teaterns VIP-rum för att ”dryfta tillvägagångs-sättet för fullföljande av detta grannlaga uppdrag”.

Den 26 maj samlades ett sextiotal Storan-veteraner för att bilda den förening som kom att få namnet Stora Teaterns Veteranförening. Ett föreningens identitetskort med foto och namnteckning, utformades ”som förutom att det ger tillträde för korta möten i personalens matsal över en kopp kaffe med tidigare arbetskamrater också berättigar till en styck fribiljett till föreställningar i mån av tillgång”.
En födelsedagsbok formgavs av KG Nordfors i vilken man införde medlemmars födelsedatum, namn och, i kolumner som följde, vilket år den medlemmen skulle uppvaktas enligt rubrikerna på kolumnerna, 65, 70, 75, 80, 85, 90 år. Varje månad hade sitt uppslag. Denna bok har förts noggrant genom åren och används än.

Det första medlemsmötet efter bildandet hölls den 17 november i Vita Huset, Stora Teaterns tillfälliga repetitionslokal på södra parkeringsplatsen. Herrarna Ardehed, Lindahl, Nordfors och Waltman kompletterades med damerna Lilian Florimo och Ingrid Nerenius. Vd Sven-Gunnar Tillius ställde lokalen till förfogande och bjöd dessutom på en enklare förtäring.

På detta möte antogs STVF Stora Teaterns Veteranförenings stadgar som hade följande tio paragrafer:
§1. Föreningens namn är Stora Teaterns Veteranförening.
§2. Föreningens ändamål är att samla och förena tidigare anställda vid Stora Teatern i Göteborg till kamratlig samvaro och ömsesidigt stöd. Att upprätthålla samband med teatern i dess nuvarande och framtida verksamhet samt i mån av resurser stödja forskning och dokumentation rörande Stora Teaterns repertoar och personal.
§3. Föreningens säte är Göteborg med adress: Stora Teatern-Göteborgs Musikteater, Scenens Byrå, Box 53 116, 400 15 Göteborg.
§4. Medlemskap är öppet för alla som varit verksamma vid teatern konstnärligt, tekniskt eller administrativt samt uppnått pensionsålder föreskriven i avtal och/eller lag
§5. Föreningens styrelse, som väljs vid årsmöte, skall bestå av fem ordinarie ledamöter samt två suppleanter. En revisor och en revisorssuppleant. Styrelsen konstituerar sig genom överenskommelse om poster som ordförande, kassör och övrig styrelse.
§6. Vid årsmöte som skall hållas senast vid mars månads utgång varje kalenderår äger varje medlem en röst och kan medlem kandidera eller föreslå kandidater till ny styrelse.
§7. Medlemsavgift för nästkommande år överenskommes vid ordinarie årsmöte.
§8. Utträde ur föreningen kan ske på egen begäran eller efter beslut av styrelsen i de fall medlem ej betalt årsavgift eller på annat sätt åsidosatt föreningens stadgar.
§9. Om föreningen på grund av bristande intresse eller p.g.a. annan orsak inte anses uppfylla stadgarnas paragrafer 2 och 4 kan två på varandra följande möten besluta om föreningens upphörande.
§10. Vid beslut om föreningens upphörande skall eventuella tillgångar tillfalla stipendiefonden vid Göteborgs Musikteater AB eller dess efterföljare.


STVF:s första styrelse bestod av Donald Borg, ordförande och sekreterare, K.G. Nordfors kassör, Ola Hedendahl vice ordförande. Övrig styrelse Gösta Ardehed och Rune Olson. Styrelsesuppleanter Lilian Florimo och Ingrid Nerenius.
En resekommitté utsågs bestående av Ralf Asklund, Rolf Nilsson och Sören Söderberg.
Mötet valde vidare Lilian Florimo till ”sammankallande för Kommittén för anordnandet av fester”.
Att biträda i detta ansvarfulla arbete utsågs Nunne Asklund, Hans Kjölaas, KG Nordfors, Ingrid Nerenius, Siw Rogård och Per-Erik Perman.
En ”Kontakt och Stödkommitté” med Marianne Winberg, Gösta Ardehed, Ulla Beckerdahl, KG Nordfors och Ingrid Nerenius kom till. För att driva artistverksamhet av ”Storans Artistveteraner” inom och utom föreningen utsågs Rune Olsson, Ralf Asklund, Evy Tibell-Holmsen, Hans Kjölaas, Alex Portnoff och Sören Söderberg.
Medlemsavgiften var 50 kronor.

Överenskommelse hade gjorts med Folkteatern, Stadsteatern och Konserthuset om att fribiljett kan erhållas efter kl. 15.00 föreställningsdagen. ”Gäller endast en biljett per medlem och mot uppvisande av det Gula Kortet, som bekräftar medlemskap i föreningen”.
I föreningens dokumentation finns därefter inget noterat förrän från årsmötet den 28 februari 1995, där man läser: ”Under verksamhetstiden har avhållits tretton styrelsemöten, två medlemsmöten, två fester, våren och advent”.
Som styrelse utsågs Donald Borg, ordförande, KG Nordfors, kassör, och som fem övriga Ola Hedendahl, Lilian Florimo, Gösta Ardehed, Rune Olson och Lillwi Juvén.

I verksamhetsberättelsen för året 1994 står att man vid säsongstarten gjorde en skärgårdstur med S/S Bohuslän, ”uppskattad men underbemannad”. Vidare hade Ralf Asklund organiserat uppskattade teaterresor som den till Malmö 22–23 oktober med ”ett flertal subtila upplevelser, inte minst Cabaret uti Bulltofta-hangaren med Storan-veteranen Maj Lindström i en av de bärande rollerna”. Därefter ett besök i Skövde då ”Evy Tibell och Nunne Asklund voro medansvariga för en mycket uppskattad iscensättning av ’My Fair Lady’ ”.
Den 31 december 1994 hade föreningen 13222 kronor i kassan.

I protokollet från årsmötet den 11 mars 1996 ser man att Ola Hedendahl valdes till ordförande, Barbro Lavén till kassör, Lillwi Juvén sekreterare. Till övriga styrelsemedlemmar valdes Lilian Florimo, Gösta Ardehed, Rune Olson samt Ralf Asklund.
Under detta årsmöte godkändes ändring i stadgarnas § 2, 3 och 4. Även pensionerad personal från GöteborgsOperan skulle välkomnas som medlemmar.
Föreningens nya namn blev STGO Stora Teatern/GöteborgsOperans Veteranförening och ny adress Kristina Nilssons gata, 411 04 Göteborg.
En ny paragraf lades till och som blev§10 och gällde att föreningens räkenskaper skall avslutas per kalenderår och granskas av utsedd revisor. Tidigare §10 blev då §11.
Betr. Föreningens gula kort gällde nu att man erhåller fribiljett/reducerat pris till kvällens föreställning efter kl. 15.00 på GöteborgsOperan, Stadsteatern, Folkteatern och Konserthuset.
(Från 2002 gällde detsamma också Lorensbergsteaterns egna föreställningar).

Efter årsmötet avåts en smaklig måltid i GöteborgsOperans restaurang. Kronor i kassan 18405.
Föreningen hade från 1996 en spalt i Scendraget (Operans personaltidning): ”Veteran-Nytt”. (Syns inte i skrifterna hur länge vi skrev spalt i Scendraget).
Ett utkast till medlemsmärke presenterades av Nunne Asklund och skiss förelåg i april 1996.
300 märken à 12,50 kr. beställdes och levererades i juli månad. Såldes till medlemmar för 25 kr.

Årsmötena hölls till att börja med i Korsalen på GöteborgsOperan med efterföljande supé på S/S Marieholm, någon gång på Gamleport, därefter under flera år i Valands Festvåning och hålls på sistone i GTS Konferens och Festvåning (Tandläkarsällskapet). Årsmötet 2005 hölls i Kristallfoajén på Storan Teatern och efter en guidad tur i teatern åt man supé på scenen.
Ordförande för årsmötet har sedan 1998 varit Lennart Cardestig och han är när detta skrivs (2021) fortfarande den som tillfrågas att föra ordet.

Mötena brukar locka 50–60 personer och kostnaden för måltiden var från början 150 kr. för medlem och 175 kr. för medföljande. Beloppet höjdes år 2004 till 200 kr. för alla deltagande och år 2008 till 300 kr.

Styrelsemöten har hållits, åtta/tio gånger varje år och ordförandeposten har hafts av Donald Borg 1993 - 1995,
Ola Hedendahl 1996 - 2015, Harald Ek 2015 – 2017 och Barbro Hallgren 2018 -.
Kassörer har varit KG Nordfors 1993 – 1996, Barbro Lavén 1997 – 2010 och Sten Andersson 2011 -.
Sekreterare har varit Lillwi Juvén 1996 – 2011, Margit Ivsjö Lipa 2012 – 2018 och Helen Sjöstedt 2019 -.
Bland ledamöterna har Lilian Florimo varit med längst, 1993 – 2014.

Tre år i rad gav veteranföreningen konsert för allmänheten i foajén, den 3 maj 1997, den 20 april 1998 och den 16 april 1999.

Under föreningens reseansvariga har en rad intressanta och roliga resor och utflykter blivit av.
Med S/S Bohuslän (kontakt Åke Larsson) (96). Med buss till Vänga potatismjölsfabrik (kontakt Nils-Göran Johansson) (97). Båtfärd på Dalslands kanal och på Göta kanal till Surte Glasbruk, Repslageriet och Lödöse museum och med S/S Lasse Dahlqvist till Brännö brygga (98).
Resa med buss till Håverud och kanalbåt genom 10 slussar på Dalslands kanal till Baldersnäs herrgård, besök på Teaterhistoriska Museet i Lorensbergsparken och besök i Vattenfalls Kraftverk i Ringhals (00).
Bussresa till Birgit Nilssons barndomshem och Museum (12), kryssning med M/S Trubaduren i Göteborgs södra skärgård (15), studiebesök på Göteborgs Stadsmuseums Teatersamlingar och på Länsresidenset (16) och skärgårdskryssning med M/S St. Erik (17). I maj 2019 blev det åter en tur till Birgit Nilssons Museum med lunch på Kvibille gästgivargård.

Vi har gjort många trevliga teaterresor till Malmö, alltid med inkvartering på förstklassiga hotell, med perfekt guidning och oftast två teaterbesök, på Malmö Stadsteater och/eller Nöjesteatern eller Slagthuset, och med besök på en aktuell utställning i Malmö, Louisiana och Helsingör.
Under en tid gjorde föreningen också regelbundna resor till Fredriksdalsteatern vid Helsingborg för att se folklustspel
och till Läckö slotts borggård för fina operauppsättningar.
På senare år har vi njutit av musicaler på kulturhuset Spira, Smålands Musik & Teater, i Jönköping.
Tre uppskattade och välbesökta utlandsresor har vi gjort. I augusti 2004 en resa till Riva del Garda med besök i Venedig och Verona, i november samma år bussresa till julmarknaden i Lübeck.
Den tredje resan gick till Berlin i maj 2012 och blev också mycket uppskattad.

Föreningens ekonomiska redovisning har vid varje årsslut varit god och varierat beroende på antalet medlemmar och hur stor subvention man kunnat ge vid arrangerade resor/utflykter. Som lägst har kassan vid årsslut haft 8645 kr. och som högst 74351 kr. Medlemsantalet har varierat från 127 till 200. Medlemsavgiften som från start var 50 kr. höjdes 1999 till 150 kr. och 2012 till 200 kr.
Föreningen erhöll F-skattsedel av Skattemyndigheterna 1999, vilket betyder att föreningen inte är skattepliktig.

Stadgarnas §4 om medlemskap reviderades på ett styrelsemöte 2004 till ”Som nya medlemmar antas personer pensionerade från GöteborgsOperan enligt där gällande pensionsavtal”.
På årsmötet 2016 reviderades §4 igen till: ”Som medlem antas personer som haft minst tio års tjänst på Stora Teatern eller GöteborgsOperan och som uppnått pensions-ålder”.

GöteborgsOperans regler för köp av genrepsbiljetter ändrades 1999 så att våra medlemmar fick köpa biljetter dagen efter att personalen köpt sina. Sedan dess meddelar vi i utskick varje höst och vår vilka dagar genrepsbiljetterna släpps. I maj 2011 ifrågasatte GöteborgsOperan vissa av våra medlemmars rätt att köpa genreps- och personalbiljetter mot gula kortet med avsikten att endast Göteborgs-Operans pensionärskort, som då skulle skickas ut, skulle gälla för sådana köp. Vår styrelses förhandlare hade flera seriösa möten med Operan som resulterade i att de av våra medlemmar som inte var pensionärer från Göteborgs-Operan kunde kontakta vår sekreterare inför varje genrep att för dem boka biljetter, lösa ut dem i kassan och dela ut dem. Denna procedur pågick under säsongerna 2012–13 till och med 2017–18, då Operan medgav köp av genreps-biljetter mot gula kortet vid personligt besök.

För att medlemmar regelbundet skulle kunna träffas hemmavid utöver årsmötet och när resor inte blev av föreslogs att träffas över en kopp någonstans. (Stadsteaterns veteraner träffades på 7ans Ölhall första torsdagen i varje månad visste vi). Efter ett par års överläggningar med Göteborgs-Operan lyckades vi få möjlighet att under hösten 2012 pröva träffar i Operabaren varje första måndag i månaden mellan kl. 14.00 och 16.00. Det överenskoms att vi måste lämna plats vid eventuell uthyrning och att vi med våra inköp i baren täckte kostnaden för en Operans personal där.
Provtiden slog mycket väl ut och dessa måndagsträffar pågår än och uppskattas mycket, både av oss och Operan. Vid varje sådan träff har någon för oss bekant person inom eller utom teatern hållit ett anförande eller berättat om sig själv. Detta har varit mycket lyckat och bidragit till att stärka gemenskapen.

Covid-19 pandemin stängde ner all verksamhet i mars månad 2020 och där slutar min historieskrivning.


Göteborg i mars 2021
Margit Ivsjö Lipa